MEDO Brașov

Sănătate de calitate 24 de ore din 24!

Telefon rapid (0268) 966

design-shadow-big

Deshidratarea – ce inseamna ea de fapt

deshidratarea-omuluiDeshidratarea poate constitui uneori un caz de urgenta medicala, a carui gravitate trebuie sa fie evaluata in functie de volumul pierdut, semnele clinice si originea acestei deshidratari.

 

Cauzele imediate de deshidratare includ lichide insuficiente pentru organism, pierderea unei cantitati prea mari de apa sau o combinatie dintre cele doua. Uneori este dificil pentru o persoana sa bea prea multa apa: fie din cauza faptului ca este ocupata, ca nu dispune de facilitati in acest sens sau de puterea de a bea, ori se afla intr-o zona fara apa potabila. Alte cauze ale deshidratarii includ: diareea, varsaturile, transpiratia, diabetul, urinarea frecventa, arsuri – cand au loc arsuri ale pielii, apa se inflitreaza in pielea deteriorata si organismul isi pierde fluidele.

 
Simptomele de deshidratare debuteaza cu senzatia accentuata de sete si progreseaza cu alte manifestari specifice lipsei de apa. Manifestarile initiale de deshidratare usoara la adulti apar atunci cand organismul pierde aproximativ 2% din totalul fluidelor.

 
Iata cateva dintre majoritatea simptomele usoare de deshidratare (dar nu singurele): sete, pierderea apetitului alimentar, piele uscata, piele fierbinte, urina inchisa la culoare, uscaciune a gurii, oboseala sau slabiciune, frisoane, ameteli.

 
Daca deshidratarea se accentueaza si pierderea de lichide ajunge la 5% se pot experimenta urmatoarele efecte ale deshidratarii: accelerarea ritmului cardiac si al respiratiei, diminuarea transpiratiei, micsorarea cantitatii de urina, cresterea temperaturii corpului, oboseala extrema, crampe musculare, dureri de cap, greata, furnicaturi la nivelul membrelor.

 
Cand lichidul pierdut din organism ajunge la 10%, este nevoie de ajutor imediat. Aceasta lipsa de lichide poate fi de multe ori fatala. Printre simptomele deshidratarii severe se numara: spasme musculare, varsaturi, puls slab, piele lipsita de elasticitate, vedere incetosata, confuzie, dificultati de respiratie, convulsii, dureri abdominale si toracice, pierderea constiintei.

 
Toate acestea nu sunt insa singurele simptome de deshidratare severa care se pot manifesta, ci sunt doar cele mai frecvent intalnite. Acestea vor fi diferite de la o persoana la alta, intrucat organismul este o retea complexa de sisteme si corpul fiecarei persoane este diferit. Atunci cand aceste sisteme sunt perturbate de pierderea de lichide vor aparea si mai multe manifestari si pot fi prezente si raspunsuri neobisnuite sau neasteptate in functie de persoana in cauza.

 
Volumul si distributia apei in organism

 
Volumul total de apa este :

 • 55 – 60 % din greutatea corporala la barbatii tineri
 • 45 – 50 % din greutatea corporala la femeile tinere.

Distributia apei :

 • muschi – 50 %
 • piele – 20 %
 • alte organe – 20 %
 • sange – 10 %.

Aproximativ 2/3 din volumul de apa este in compartimentul intracelular, iar 1/3 in cel extracelular :

 • Volumul extracelular (VEC) cu subcompartimentele:
  • Volum plasmatic – reprezinta partea lichida a sangelui – 5 % din greutatea corporala (3,5 l la barbat de 70 kg)
  • Lichidul interstitial -15 % din greutate este lichidul dintre celule si cuprinde
   • limfa – 2 – 3 % din greutatea corporala
   • mediul intern care inconjoara toate celulele exceptandu-le pe cele sanguine
  • Lichidul transcelular – 1,5 % din greutate reprezinta lichidul din organele cu lumen delimitat de epiteliu: secretii digestive, transpiratia, lichidele cerebrospinal, pleural, peritoneal, sinovial, intraocular, pericardic, bila, lichidul intraluminale din tiroida, cohlee (componenta a urechii interne)
  • Apa din oase (3 %) si tesutul conjunctiv (4,5 %)
 • Volumul intracelular (VIC) 30 – 40 % din greutatea corporala

deshidratare-hidratarea-zilnica

 

 

Sursa: Sfatulmedicului.ro si Cdt-babes.ro

 

Pin It
Back to Top