MEDO Brașov

Sănătate de calitate 24 de ore din 24!

Telefon rapid (0268) 966

design-shadow-big

      Odată cu toate bucuriile iernii, apar şi bolile specifice perioadei reci, în special virozele respiratorii. Ele afectează milioane de persoane, de la banalele răceli până la gripe. Foarte multe afecţiuni se răspândesc de la o persoană la alta în clipa în care un individ bolnav strănută sau tuşeşte în colectivităţi, pe stradă sau la cinematograf, la servici sau în troleibuz. Este de ajuns un singur strănut pentru ca milioane de microbi să se răspandească.

      Gripa este o boală respiratorie acută, determinată de virusuri. Ea poate fi uşor confundată cu alte tipuri de infecţii virale respiratorii. Dar gripa spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, este însoţită frecvent de febră ridicată, prezentă chiar la debutul bolii, împreună cu starea de rău general.

      Bolnavul de gripă prezintă cefalee, dureri la mişcarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febră, frison, dificultate la înghiţire, dureri în gât, secreţii nazale, tuse. Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie, iar virusul este prezent în secreţiile eliminate prin strănut şi tuse. Inhalarea acestor particule de secreţii determină boala. Ea se poate transmite şi prin contact direct: de la strângerile de mână la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnavă.

      Virozele respiratorii, simplul guturai, sunt boli, care trec în 4-5 zile cu tratament simptomatic. Problema cea mai mare este însă gripa. O metodă simplă de prevenire constă în vaccinarea antigripală. Dacă totuşi preferăm să nu ne vaccinăm, trebuie să respectăm câteva regului, mai ales dacă există şi patologie asociată.

      Cum ne putem feri de gripă?

      Pentru ca organismul nostru să poată lupta cu boala, dar în primul rând pentru a reuşi să neutralizeze o cantitate de virus cu care intrăm în contact, trebuie ca sistemul nostru imunitar să funcţioneze normal.

      Astfel, alimentaţia trebuie să fie echilibrată, cu aport de vitamine în sezonul rece prin consum de legume şi fructe, eventual suplimentare cu complexe de vitamine şi minerale disponibile în farmacii, în doze adaptate vârstei.

      Afecţiunile cronice trebuie tratate şi ţinute sub control. Persoanele cu asemenea probleme sunt sfătuite să aibă grija în mod special în perioadele cu îmbolnăviri frecvente de gripă.

      De asemenea, pentru a evita gripa, trebuie să evităm aglomeraţia şi contactul cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă.

      În acelaşi timp, o măsură eficientă de prevenire a gripei este vaccinarea realizată cu virus inactivat, indicată înaintea perioadelor de epidemie de gripă.

      Temperaturile foarte scăzute agraveaza şi bolile cardiovasculare. Astfel, frigul poate fi vinovat de aparitiţa sau accentuarea hipertensiunii arteriale, insuficienţei cardiace, arteriopatiilor, insuficienţei circulatorii la nivelul extremităţilor (mâini, picioare) şi îndeosebi bolii cardiace ischemice. Toate acestea se întamplă ca urmare directă a condiţiilor din anotimpul friguros.

      Frigul este periculos pentru cardiaci, dar de aici nu trebuie să se înţeleagă că ei sunt nevoiţi să stea izolaţi în casă toată iarna. Ideal ar fi ca plimbările să nu se facă dimineaţa şi seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Foarte periculos pentru cardiaci este şocul hipotermic.

      Totodată, cardiacii nu trebuie să treacă brusc de la căldura din casă la temperaturile foarte scăzute de afară, întrucât pot suferi un atac de cord. De asemenea, este indicat să evite efortul fizic prelungit, alcoolul şi să respecte un regim alimentar echilibrat, care să includa o hidratare corectă şi să excludă condimentele şi grăsimile.

 

 

Pin It
Back to Top