MEDO Brașov

Sănătate de calitate 24 de ore din 24!

Telefon rapid (0268) 966

design-shadow-big

Ziua Mondiala a Apei

World Water Day 201222 martie – Ziua Mondiala a Apei – sloganul este „Water and Food Security”.

       Initiata de catre Natiunile Unite, Ziua Mondiala a Apei pune anul acesta in dezbatere relatia dintre apa si productia de alimente, promovand modele mai rationale in ceea ce priveste consumul de apa.

       În a doua jumatate a secolului 20, populatia lumii s-a dublat, agricultura si-a dublat productia de alimente iar tarile în curs de dezvoltare au crescut consumul de alimente pe cap de locuitor cu 30 de procente.

        70% din acumularile de apa albastra, la nivel global, este utilizata la irigare. Terenurile agricole irigate reprezinta 20% din totalul terenului cultivat, dar contribuie cu 40% din totalul produselor alimentare produse in toata lumea.

        Agricultura foloseste 85% la 95% volumul de apa al multor tari în curs de dezvoltare.

       FAO estimeaza ca terenurile irigate în tarile în curs de dezvoltare vor creste cu 27% între 1996 si 2030, dar cantitatea de apa utilizata în agricultura va creste doar cu 12 la suta, datorita sistemelor eficiente de irigare.

       In prezent trebuie hranite 7 miliarde de oameni pe planeta si cifra va creste cu inca 2 miliarde pâna în anul 2050. Acest lucru înseamna ca este nevoie cu 70% mai multe produse alimentare, sau chiar pâna la 100% în tarile în curs de dezvoltare.

       Statisticile spun ca fiecare dintre noi consumam de la 2 la 4 litri de apa in fiecare zi, cu toate acestea cea mai mare cantitate de apa pe care “o bem” este cea incorporata in alimente.

       Este nevoie de aproximativ 1500 de litri de apa pentru a produce 1 kg de grâu, dar este nevoie de 10 ori mai multa apa pentru a produce un kilogram de carne de vita!

       Aproximativ 30% din alimentele produse la nivel mondial – aproximativ 1,3 miliarde de tone – sunt compromise sau se arunca în fiecare an.

       Dietele cu consum alimentar excesiv sunt, de asemenea, o sursa de deseuri, dar si cauza indirecta a cresterii costurilor in sistemul de sanatate.

       Pâna în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor trai în tari sau regiuni cu deficit evident de apa, pe cand alte doua treimi din populatia lumii va trai  în conditii de restrictie a apei.

       Mesajul este clar, susntem din ce in ce mai multi, avem nevoie de apa, deci trebuie sa avem grija sa nu o risipim!

 

 

Pin It
Back to Top